TÉMÁK, Kategóriák

Ismerje meg anatómiai szemszögből nézve a hasnyálmirigyet

620
HOZZÁSZÓLÁS:

A hasnyálmirigyet (pancreas) leginkább egy nagy nyálmirigyhez hasonlíthatjuk, mivel funkciójuk igen közel áll. A nyálmirigyhez hasonlóan – sok apró, egyszerű lebenykékből álló nagyobb lebenyekből tevődik össze. Minden egyes lebeny mirigyvégkamrákból áll. hasnyalmirigy-hasnyalmirigy-gyulladas-3

Három fő részét különböztethetünk meg: a hasnyálmirigy feji, testi és farki részét.

A szerv teljes hosszában a feji részből kiinduló nagy gyűjtőcsatorna húzódik, ez a hasnyálmirigy fő kivezető csöve, a Wirsung-vezeték, amelynek átmérője a fej irányába egyre nagyobb. A Wirsung-vezeték a feji részben termelődő váladékot vezeti el. A Wirsung-vezeték vagy egyesül a közös epevezetékkel, vagy szorosan mellette nyílik a patkóbélbe a Vater-papillának nevezett szemölcsön keresztül. A pancreas-fej járulékos kivezető csöve ugyancsak a patkóbélbe nyílik, két centiméterrel a Vater-papilla fölött.

A pancreas váladéka a számos emésztőenzimet tartalmazó hasnyál.

A hasnyálmirigy főbb feladatai:

Az emésztőnedveket termelő hasnyálmirigysejtektől teljesen eltérő, a Langerhans-szigeteket (a hasnyálmirigy belső elválasztású sejtjei) alkotó sejtek két fontos hormont termelnek, az inzulint és a vele ellentétes hatású glucagont.

Az inzulinhiány cukorbetegséget (‘diabétesz mellitusz’) okoz. Az inzulin hormon a hasnyálmirigyben található számos éren keresztül egyenesen a véráramba jut.

Érdekesség, hogy a hasnyálmirigy nagy mennyiségben termel bikarbonátot (ugyanarról a vegyületről van szó, mint a szódabikarbóna) is. A nátrium-bikarbonát a hasnyálmirigy tengelyében végigfutó gyűjtővezetéken keresztül a nyombélbe ürül. Feladata a gyomorból érkező savak semlegesítése.

A bélemésztést három fő emésztőnedv (szekrétum) teszi lehetővé: az epe (amit a máj termel), a hasnyálmirigy-váladék és a bélnedv.

A hasnyál(mirigynedv) és hasnyálmirigy-váladék jellemzői:

»» A hasnyálmirigy nedvtermelő tevékenységét egy hormon, a ‘secretin’ serkenti, amelyet a vékonybél nyálkahártyája termel. Ez a patkóbél nyálkájának és a bélsavnak egymásra gyakorolt hatásából jön létre. A hasnyálmirigy szekrécióját az idegrendszer is fokozza.

A hasnyálmirigynedv az epével egy időben kerül a patkóbélbe.

»» A hasnyálmirigy váladéka színtelen, nyúlós (viszkózus), lúgos folyadék. Vízből, valamint 15% szilárd anyagokból tevődik össze (ásványi sók, klorid, bikarbonátok és szerves anyagok).

A szerves rész háromféle enzimet tartalmaz, amelyek a fehérjék, szénhidrátok és zsírok emésztésében fontosak, ezek:

  1. a tripszin,
  2. az amiláz,
  3. és a lipáz.

A hasnyálamiláz ugyanazt a feladatot tölti be, mint a nyálé, csak a hatása sokkal erősebb. A szénhidrátokat maltózzá (malátacukor) alakítja. A lipáz finoman szétoszlatja és oldja a zsírokat, miközben azokat részben zsírsavakra és glicerinre bontja. A tripszin pedig a fehérjéket emészti, és a gyomorpepszin által megkezdett munkát folytatja: a polipeptideket aminosavakra bontja.

620
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]